Dit gulv er blevet slebet, og nu står det i sin egen rå natur. Det ser flot ud, men det er desværre ikke en holdbar løsning – efter få dage vil der nemlig komme pletter og misfarvninger på gulvet, hvis du ikke efterbehandler det.

Efterbehandling. Nuvel. Hvad er det helt præcis? 

En efterbehandling er ganske enkelt, hvad ordet i sig selv siger: Det er en behandling, du givet dit trægulv, efter det har fået en gulvafslibning.

Så langt så godt. Men hvilken form for efterbehandling skal dit trægulv have? Der er mange muligheder, men de mest populære valg er lak, olie eller sæbe. Tre teknikker der giver vidt forskellige udtryk, og som hver især stiller forskellige krav til vedligeholdelse. 

Læs med efter billedet og bliv klogere.

Lakering, oliering eller sæbebehandling?

Skal gulvet have lak, olie eller sæbe – dét er det store spørgsmål.

Lak lægger sig ovenpå brædderne og giver et glansfuldt og lukket udtryk. Olie trænger ned i brædder og giver et varmt og glødende udtryk. Sæbe trænger ligeledes ned i brædderne og efterlader træet med dets naturlige farver.

Skelner man udelukkende til udseendet, ville langt de fleste gå med sæbebehandling, men der er et lille aber dabei i den sammenhæng; et sæbebehandlet gulv kræver meget vedligeholdelse, og det er svært at gøre rent.

Er du ikke vild med vedligeholdelse, kan du i stedet vælge lak; her er der absolut ingen vedligehold. Til gengæld får du det lukkede udtryk. Kan du gå med til én årlig omgang efterbehandling, kan du i stedet vælge olie; den trænger ned i brædderne og giver et forholdsvis naturligt udtryk, hvis man ser bort fra det faktum, at træet bliver lidt mørkere, når det får olie. 

Både lakerede og olierede trægulve er lette at rengøre, dog er lakeringen klart den nemmeste at arbejde med. Her skal du ikke flyve i en hulens fart efter karkluden, hvis du spilder på gulvet.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *